Stade Maurice Dufrasne, Sclessin

Rode burcht te midden van industriële teloorgang

Sclessin is al sinds 1909 vergroeid met Standard, dat in 1898 wordt opgericht door studenten van het Saint-Servaiscollege. Sclessin is dan nog de boerenbuiten van Luik. Achter één van de doelen staat zelfs een boom waarvan de takken tot over het veld hangen. De elektrische tram stopt al wel nabij het veld, maar de echte industrie komt tot ontwikkeling in Ougrée, aan de andere kant van de Maas.

Het stuk landbouwgrond dat Standard ter beschikking heeft, is eigendom van een kasteelheer. Van op de nabijgelegen grote mijnterril hebben de toeschouwers die zich nog geen ticket kunnen veroorloven een prachtig uitzicht over het veld.

Tien jaar later, als Standard zich in 1921 bij de elite van het Belgisch voetbal voegt, wordt het oorspronkelijke veld te klein. In 1923 koopt de club veertig meter verder in de richting van de Maas een nieuw veld met open staanplaatsen en een zittribune met 2.000 plaatsen.

Standard kan echter nog niet wedijveren met de grote clubs uit Antwerpen en Brussel waardoor echte topaffiches in het nieuwe stadion uitblijven. Toch maakt de club ook van het comfort voor zijn supporters een prioriteit. Kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog worden de open staanplaatsen tegenover de hoofdtribune overdekt.

Bij het eerste grote succes van de club, bekerwinst in 1954 tegen Racing Mechelen, wordt het aantal plaatsen stelselmatig opgedreven. Wanneer Standard vier jaar later zijn eerste landstitel behaalt, telt Sclessin dankzij een financiële injectie van zijn sterke man, staalbaas Paul Henrard, 40.000 plaatsen waarvan 7.500 zitplaatsen.

Onder het kunstlicht dat in 1957 wordt geïnstalleerd, behaalt Standard zijn eerste Europese successen waaronder een 5-1 zege in zijn eerste Europabekerwedstrijd tegen het Schotse Heart of Midlothian. Sclessin wordt zo jaarlijks het decor van diverse grote Europese wedstrijden. In 1964 druipt de Schotse kampioen Glasgow Rangers met het schaamrood op de wangen af na een 4-1 pandoering. Het absolute hoogtepunt in die periode is echter de 1-0 zege in de tweede ronde bij de landskampioenen in 1969 tegen Real Madrid, dankzij een doelpunt van Erwin Kostedde.

Sclessin in 2018

Sclessin in de jaren zestig met de terrils  op de achtergrond

Meer items
Stade Maurice Dufrasne, Sclessin

Stade Maurice Dufrasne, Sclessin

Deel met je vrienden:
Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x