Allianz Arena, München

Als we het metrostation verlaten, lijkt het wel alsof er in dit desolate kader een buitenaards schip is neergedaald. Of is het een reusachtige autoband of een opgeblazen zwemband? Voor de Münchenaars is het een ‘Schlauchboot’ , een opblaasbare boot. De wanden en het dak van het stadion bestaan uit 2760 afzonderlijke en met de hand gemaakte luchtkussens uit kunststof.

Toen Bayern’s stadsrivaal München 1860 er nog speelde, kleurde de wand al naargelang van de ploeg die er die dag aantrad rood (FC Bayern) of blauw (München 1860). Maar de tweede club uit de Beierse hoofdstad trok in 2017 vanwege degradatie naar de amateurliga en financiële problemen, weg uit de Allianz Arena. De oudste van de twee Beierse clubs betrok opnieuw zijn oorspronkelijke en inmiddels opgeknapte stadion uit 1911 aan de Grünwalder Strasse.

Op de een enorme esplanade naar het stadion besef ik pas na enige tijd dat we ons op het dak van de elfduizend plaatsen tellende parkeergarage bevinden, de grootste in Europa. Vanaf de ‘autobahnkreuz München Nord’ duiken Audi’s, BMW’s en Volkswagens de immense parking in. Het plateau rond de opblaasbare boot vult zich en neemt gaandeweg dezelfde kleur aan.


Meer items
Allianz Arena, München

Allianz Arena, München

Deel met je vrienden:
Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x