San Paolo


‘Stadio San Diego’

 Zonder een Italiaanse wet die verbiedt dat gebouwen genoemd worden naar personen die nog geen tien jaar overleden zijn, zou Napoli nu ongetwijfeld in het Stadio Diego Armando Maradona spelen of kortweg in San Diego. De Argentijnse legende veroverde de harten van alle Napolitaanse tifosi door de club in 1987 naar zijn eerste landstitel te loodsen.

Bij zijn transfer van FC Barcelona naar Napels wordt Maradona op 5 juli 1984 door maar liefst 70.000 tifosi in San Paolo opgewacht. Napoli zal dat seizoen pas als achtste eindigen. Voor de kroon op het werk moeten de Napolitanen wachten tot 10 mei 1987 wanneer SS Napoli na een 1-1 gelijkspel tegen Fiorentina zijn eerste titel in de wacht sleept. Hier heeft de club maar liefst 61 jaar op gewacht.

Een periode van hoogconjunctuur breekt aan in San Paolo. Napoli wordt nog één keer kampioen, twee keer vice-kampioen en wint ook de Uefacup.

Maar Maradona dompelt de Italiaanse tifosi er ook in een diepe droefenis. In de halve finales van de Mondiale ‘90 staat ‘Pluisje’ in San Paolo met Argentinië tegenover het gastland. Hij vraagt de fans van Napoli om voor Argentinië te supporteren en tracht ze op zijn hand te krijgen door te verklaren dat het zuiden van Italië altijd al achtergesteld was ten opzichte van het noorden. Als antwoord hangen de Napolitanen een spandoek in de tribune met de woorden: “Napels houdt van je, maar Italië is ons vaderland.”

Maar Napels is die avond van 3 juli 1990 een verdeelde stad. Met net geen 60.000 toeschouwers is het stadion helemaal uitverkocht. San Paolo is tijdens dat WK wel het enige stadion waar het Argentijns volkslied niet wordt uitgefloten. Na zeventien minuten al davert het beton een eerste keer op zijn wankele grondvesten wanneer de onvermijdelijke Toto Schillacci een fout van de Argentijnse doelman afstraft.

Argentinië blonk op dit WK nog niet uit maar speelt in het Napels van Maradona een behoorlijke wedstrijd. Na de gelijkmaker van Claudio Caniggia ontaardt de kamp in een veldslag. Uiteindelijk moeten strafschoppen beslissen wie naar de finale gaat. Het wordt Argentinië. Na de misser van Donadoni, zet Maradona in zijn San Paolo de volgende elfmeter om. Daarna mist ook Serena voor Italië. Niet Maradona, wel doelman Goycoechea is de held van de avond. Napels treurt …

Meer lezen over Stadio San Paolo? Bestel De Paleizen van Koning Voetbal via de knop 'bestel boeken' op deze site


Meer items
San Paolo

San Paolo

Deel met je vrienden:
Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x