Ali Sami Yen, Istanbul ( oud stadion).

3 november 1993. “Dit was echt de hel, hier keer ik nooit meer terug”, briest Sir Alex Ferguson nadat hij er met Manchester United is uitgeschakeld in de Champions league. Het begon nog voor de match. Als de nog piepjonge Ryan Giggs met zijn ploegmaats het veld komt keuren, weet hij niet wat hij ziet. Vol ongeloof en verbazing staat hij na de nederlaag zichtbaar aangedaan de pers te woord: “Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.”

Twee uur voor de aftrap zit het stadion al afgeladen vol. De gezangen van het thuispubliek zijn indrukwekkend. Eerst begint de ene tribune te zingen , dan de andere. En dan ineens een doodse stilte waarna heel het stadion de kelen openzet.” Galatasaray-aanvoerder George Hagi doet er nog een schepje bovenop:

 “Deze fans zijn zelfs in staat om de doden weer tot leven te wekken”.

Hoewel de wedstrijd nauwelijks het aankijken waard is, gaat ze voor de Mancunians de geschiedenis in als één van de meest intimiderende ooit. Het elftal van Alex Ferguson vindt geen antwoord op de strikte mandekking en het tijd winnen door de Turken maar geeft toe dat zijn ploeg een prestatie neerzette die United onwaardig was. De Reds zijn zo onder de indruk van de ‘end to end’ gezangen van de fans dat ze geen enkele kans creëren . “Nooit zij we aan zoveel vijandigheid blootgesteld”, zegt Alex Ferguson achteraf. “Dit had niks meer met sport te maken en was een regelrechte schande”. Ferguson refereert daarmee niet naar de sfeer voor en tijdens de match maar vooral naar de omstandigheden nadien. “We hadden meer schrik van de Turkse politie dan van de fans”. 


Meer items
Ali Sami Yen, Istanbul ( oud stadion).

Ali Sami Yen, Istanbul ( oud stadion).

Deel met je vrienden:
Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x