Colonia del Sacramento, Uruguay
Net als in 1680 wordt de sfeer in Colonia bepaald door een Portugees.
28 mei, 2016. Voor mijn boek ‘Terug naar Montevideo’ over het wel en wee van de Rode Duivels op het eerste WK van 1930 verblijf ik een week in de Uruguayaanse hoofdstad waar toen alle wedstrijden zijn gespeeld. Ik maak ook van de gelegenheid gebruik om een bezoek te brengen aan de oude hoofdstad, Colonia del Sacramento. De stad, op twee uur rijden van Montevideo werd in 1680 door de Portugezen gesticht.
Het centrum, met de befaamde maar moeilijk begaanbare calle de los Suspiros is sinds 1995 UNESCO werelderfgoed. De straat der zuchten is de oudste en meest gefotografeerde straat van het land. Maar zonder het juiste schoeisel riskeer je je voet om te slaan op de nog oorspronkelijke en ongelijk liggende zwarte stenen.
Vanuit het centrum loop ik naar het stadionnetje van de plaatselijke voetbalclub, Plaza Colonia. De club staat op dat moment eerste in de Primera Division klasse. In het kleine open ovaal is er plaats voor 10.000 toeschouwers.
De Campus Alberto Supicci is genoemd naar een van de weinige bekende voetbalfiguren uit deze stad met 30.000 inwoners. Supicci leidde zijn land in 1930 naar de eerste officiële wereldtitel. Hij was toen 31 jaar en 240 dagen oud en tot op heden de jongste coach in de geschiedenis van het voetbal die wereldkampioen werd.
Ik moet al snel gaan schuilen voor de regen en zoek dekking in een van de vele restaurants in het centrum waar ik bij een sappige asado en een heerlijk glas lokale rode wijn naar de Champions league finale tussen Real en Atlético kijk.
De plaatselijke bevolking is voor Atlético dat met Diego Godín en Jose María Gimenez twee van hun landgenoten in zijn rangen heeft. En ook het respect voor de Argentijnse coach Diego Simeone is aan deze kant van de rivier erg groot.
Maar net als in de zeventiende eeuw wordt de sfeer in Colonia bepaald door een Portugees. Een omgezette strafschop is dit keer voldoende.
Daags nadien zal Plaza Colonia na een zege bij Peñarol het eerste deel van het kampioenschap op zijn naam schrijven.